Stressmanagement

We lopen allemaal weleens vast

In deze tijd wordt veel van je gevraagd en verwacht. Het is lang niet altijd mogelijk om aan de verwachtingen van anderen en die van jezelf te voldoen. Als de balans tussen spanning en ontspanning verstoord wordt, kan dit leiden tot stress. En daar kan je lichaam op reageren met stressgerelateerde klachten.

Lichaam en geest zijn geen gescheiden werelden, maar beïnvloeden elkaar. De manier waarop je denkt en omgaat met je gevoelens heeft eveneens een belangrijke invloed op je gezondheid. Het stresshormoon cortisol zorgt ervoor dat meer energie vrijkomt. Is het cortisolniveau chronisch verhoogd, dan beknibbelt ons lichaam op het onderhoud van het immuunsysteem. Hoe meer de stressreactie chronisch wordt geactiveerd, hoe harder ons immuunsysteem achteruitholt.

Als stressgerelateerde klachten langere tijd worden genegeerd is de kans op een ziekte groot. Er is steeds meer bekend over de rol van stress bij welvaartsziektes zoals hartklachten, diabetes en overgewicht.

Stresscounceling leert je om met stress om te gaan. Samen gaan we de situaties, gedachten en patronen onderzoeken die bij jou stress veroorzaken. Je leert de signalen van het lichaam te herkennen, de herkomst ervan te achterhalen en er een oplossing voor te vinden, zodat je uiteindelijk weer in staat bent je problemen zelf aan te pakken. Je leert je eigen gebruiksaanwijzing kennen.

Met stresscounseling leer je op een andere manier om te gaan met druk en spanning, en beter balans te houden in de drukte van alledag. Je vitaliteit komt weer scherp in je vizier.

Denk bij stressgerelateerde klachten aan:

♦ Hoofdpijn

♦ Nek-, schouder- en rugklachten

♦ Burn-out

♦ Slapeloosheid

♦ Eetproblemen

♦ Overgewicht

♦ Eczeem

♦ Maag- en darmklachten