Burnoutherstel

Op weg naar vitaliteit

In deze tijd wordt veel van ons gevraagd en verwacht. Maar langdurige stress kan onze vitaliteit ondermijnen. Als de hoeveelheid stresshormonen in het bloed aanhoudend is verhoogd, beknibbelt ons lichaam op het onderhoud van het immuunsysteem. De hormoonbalans kan verstoord raken. Dat kan uitmonden in uiteenlopende gezondheidsklachten, waaronder overspannenheid en burn-out.

Van een burn-out terugkomen kan uitdagend zijn. Met een op maat gesneden traject wordt de terugweg naar vitaliteit ingeslagen.

Het traject

Hoe kan ik van mijn burn-out herstellen, mijn grenzen herkennen en bewaken, en een gezondere privé/werk-balans opbouwen? Die vragen staan in het traject centraal. Belangrijke aandachtspunten zijn:

  • Aandacht voor fysiek herstel. Een goede dagindeling, gezonde voeding, voldoende beweging, ontspanning en slaap zijn essentiële ingrediënten. Stress-symptomen, ‘energievreters’ en ‘energiegevers’ moeten worden herkend.
  • Inventarisatie van automatisch gedrag en onbewuste overtuigingen. Inzicht in gedrag en overtuigingen geeft veel informatie over de herkomst van de stress. Het geeft richting aan het vervolg van het traject.
  • Nieuwe strategieën ontwikkelen. Met (soms kleine) interventies en aanpassingen kan gedrag worden vormgegeven dat de vitaliteit ondersteunt, in plaats van aantast.
  • Borgen van strategieën. Het gedrag moet op een natuurlijke en prettige manier in het dagelijks leven worden ingepast. Met als doel dat lichaam en geest op duurzame manier in balans blijven.

Stresscounceling en vitaliteitscoaching dienen als ondersteunende leefstijlgeneeskunde binnen het kader van het advies van de behandelend arts. Het doel waaraan wordt gewerkt is om met plezier in het leven te staan, en om werk en andere bezigheden vol energie te kunnen aanpakken.

Door je eigen ‘gebruiksaanwijzing’ te leren kennen wordt het makkelijker om met de uitdagingen van het leven om te gaan.